sâmbătă, 21 martie 2015

Casa de Târgoveţ Secolele al XVIII-lea - XIX-lea

  Aflat in plin centrul orasului Ploiesti, pe strada Democratiei la numarul 2, Casa de Targovet a fost construita undeva in jurul anului 1785 si asa cum deja v-am precizat,  a avut mai multe denumiri, destinatii si proprietari de-a lungul secolelor.

Casa a apartinut negustorului Ivan Hagi Prodan (1775-1849), de unde si prima sa denumire „Casa Hagi Prodan”. A fost locuita pana in primele decenii ale secolului al XX-lea, este restaurata dupa primul razboi mondial, prin grija lui Nicolae Iorga, de arhitectul Toma T. Socolescu, devenind primul muzeu din istoria orasului Ploiesti, muzeu ce se numea pe atunci „Muzeul Prahovei”.
In anul 1983, dupa moartea „Ingerului blond” aici a functionat „Expozitia permanenta Nichita Stanescu”, care a facut ca locatia sa primeasca noua denumire „Casa Nichita Stanescu”. Dupa evenimentele din decembrie ’89 expozitia permanenta este mutata in casa natala a poetului, iar cladirea din strada Democratiei este temporar inchisa. Aici in curte (intr-o anexa) va functiona si inca functioneaza Club Konaque, o inedita unitate de alimentatie si entertainment, ceea ce va aduce o noua denumire a acestui loc cunoscut de ploiesteni „La Konaque”.

In cele din urma, la data de 18 iunie 2005, aici este inaugurat muzeul „Casa de Targovet sec. al XVIII-lea al XIX-lea, denumire pastrata si-n zilele noastre. Cu numai 8 lei (mai putin de 2 €) puteti sa vizitati un interior de casa a unui negustor bogat din secolele XVIII - XIX; ea include si o serie de piese originale, ce au facut parte din interiorul Casei Hagi Prodan, adevarate opere de arta; podoaba casei o reprezinta plafonul sufrageriei, din lemn sculptat in motiv stelat, dar si pridvorul la fel de spectaculos.
Cu siguranta o vizita la Casa de Targovet va va teleporta inapoi cu 2-3 secole si veti fi fermecati si fascinati de “Icoana de hagiu”, adusa de negustorul Hagi Prodan tocmai de la Ierusalim, datata 1819, sofaua cu perne inflorate, masutele intarsiate cu sidef, vase de ars mirodenii, narghilele si ciubucele, laditele de zestre sculptate, scaunele in stil florentin, mobilierul cu intarsia de sidef si foarte multe alte obiecte care in ciuda trecerii anilor peste ele sunt tot mai atractive si mai fascinante.



In incheierea acestui scurt articol, mai doresc sa adaug numarul de telefon de la muzeu, 0244/ 52.94.39 pentru ca ideal ar fi sa sunati pentru a va asigura, inainte de a pleca spre muzeu, asupra programului de vizitare - de principiu, marti – duminica 9 – 17 -  si asupra tarifelor - 8 lei individual, 4 lei in grup si 2 lei pentru elevi si studenti, iar taxa foto este de 25 de lei iar cea video este de 50 de lei ora.
In speranta ca acest articol va captat atentia, sunteti asteptati cu totii aici la Casa de Targovet Secolele al XVIII-lea – al XIX-lea, iar daca aveti impresia ca nu va descurcati, dati-mi un semn si voi fi bucuros sa fiu ghidul dumneavoastra prin superbul oras, Ploiesti!










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu